Juho Kallio otteli Suomenmestaruus hopealle

Oulussa ja Kempeleellä viikonloppuna järjestettävissä Sm-moniotteluissa Virkiän ainut osallistuja oli 14-vuotias Juho Kallio. Yhteensä sarjassa kilpaili 13 nuorta urheilijaa. Juho Kamppaili voitosta Kalangin Vankan Otto Hiivolan kanssa ja lopulta viiden lajin jälkeen eroa poikien välille jäi vain 4 pistettä. Tuo 4 pistettä tarkoittaa, että esimerkiksi 2cm pidempi pituushyppytulos olisi riittänyt tasapisteisiin. Viisiottelun lajit ovat 100 metrin aitajuoksu, pituushyppy, keihäs, seiväs ja 1000 metriä.

Ottelusarja oli upea. Juho pystyi venymään kaikissa yksittäisissä lajeissa ja näin ollen myös ottelun kokonaispisteissä ennätyksiinsä. Päivä alkoi aitajuoksun ylivoimaisella lajivoitolla, ajalla 14,60. Lisäksi on huomioitava, että tuo aika juostiin sateisessa ja koleassa aamussa 2,6 metrin vastatuulessa. Pituushypyssä Juho paransi heti ensimmäisellä hyppykierroksella Kuortaneella Heinäkuun lopussa hypättyä ennätystään melkein 30 cm. Uusi ennätystulos kirjataan nyt lukemiin 5.78cm. Tämä tulos rikkoo P14 sarjan Virkiän ennätyksen, jonka aiempi haltija oli Vesa Pesola, joka hyppäsi tuloksen 5.72 vuonna 2001. Aitajuoksun tavoin myös pituushypyssä Juho otti lajivoiton.

Seuraavaksi vuorossa olivat Juholle ennalta haastavimmat lajit keihäs ja seiväs. Tämä siksi, että harjoittelukauden loukkaantumisen takia myöskään näiden näiden teknisimpien lajien harjoittelua ei ole pystytty tekemään. Keihäässä Juho paransi tulostaan kaikilla kolmella heittokierroksella ja 600g keihäällä heitetty tulos 45.13 oli lopulta keihäskilvan toiseksi paras heitto. Seipäässä Juho aloitti alakorkeuksista ja esitti varmaa hyppäämistä aina tulokseen 270 saakka. Tuolla tuloksella Juho oli seipäässä viides. Seipään lajivoiton sensijaan otti Otto Hiivola, joka oli vaikeuksissa aloituskorkeudessaan 350 ja ylitti sen vasta kolmannella yrityksellään.

Ennen päätöslajia 1000 metrin juoksua Juho oli 14 pistettä Hiivolaa jäljessä ja päätti lähteä Haastamaan 3.08,22 matkan aiemmin kellottanutta Ottoa. Juhon oma tilastoaika löytyi vuodelta 2015, joka oli 3.35,72. Juho pysyi suunnitelmassaan ja roikkui Hiivolan perässä 750 metriä ja lähti takasuoralla 250 metriä ennen maalia ohitse. Hiivola pystyi kuitenkin roikkumaan alle sekuntin päässä Juhosta maaliin ja lopulta eroa ei syntynyt Juhon kannalta riittävästi. Poikien juoksemat ajat olivat kuitenkin ottelijoille hurjia, sillä neljä ensimmäistä maaliin tullutta alittivat kaikki 3 minuuttia. Juho oli 1000 metrin kolmas ajalla 2.59,09. 1000 metrin voiton vei Helsingin kisaveikkojen Simeon Vorselman, joka ylsi tuon juoksun ansiosta ottelun kokonaispisteissä kolmanneksi ja otti pronssia.

Juhon ottelun kokonaispisteiksi kertyi 3028. Eniten pistetiliä kerrytti aitajuoksu, josta pisteitä kertyi 797. Muut pisteet olivat pituudesta 678 pistettä, keihäästä 582 pistettä, seipäästä 385 pistettä ja 1000 metriltä 586 pistettä. Kokonaispisteet yltävät 14-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa sijalle 12. Lisäksi tulos rikkoo Virkiän ennätyksen, jonka aiempi haltija oli Pituusennätyksen tavoin Vesa Pesola, joka otteli tuloksen 2125 vuonna 2001.

Juho aikoo kilpailla vielä Seuracup finaalissa ja SM-viesteissä. Sen jälkeen hän toivoo terveitä harjoittelupäiviä ja toivottaa ottelun kilpakumppanit pilke silmäkulmassa ensi kesänä Etelä-Pohjanmaalle, sillä vuoden 2019 SM-moniottelut järjestetään Lapuan Virkiän ja Kauhavan Wisan toimesta.

Kilpailun tuloksiin pääset TÄSTÄ.

Takaisin listaukseen