Tiedotteet

Juho Kallio otteli mestariksi

Virkiän Juho Kallio oli kotikentällään viikonloppuna järjestetyissä SM-moniotteluissa täysin omaa luokkaansa P15-sarjan 5-ottelussa ja kukisti omalla ennätyksellään 3865 pistettä viime vuoden mestarin Kalannin Otto Hiivolan peräti 264 pisteellä.  -Mukavalta tuntui voittaa kotikisoissa. Sekin maistui, kun kukistin 300 metrin kirillä kovimman kilpakumppanin (Otto Hiivola) vielä 1000 metrillä.

Kallio nousi huippusarjallaan (100 m aidat 13,30, pituus 631, keihäs 50,20, seiväs 380 ja 1000 m 3.04,05) 15-vuotiaiden poikien kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi Ähtärin Juuso Toivosen (4166) ja Kuortaneen Artur Hämäläisen (4033) jälkeen. -Kun treenit ovat menneet hyvin, osasin odottaa aika lailla tällaisia pisteitä, juttusi mestari. 

Hän sai erittäin hyvän startin otteluun. Aidat ja pituus menivät täysin suunnitelmien mukaan, vaikka pituudessa oli vain kolme hyppyä. -Aidoissa jäi sellainen tunne, että olisin voinut juosta vieläkin kovempaa. Kun pituudessa eka hyppy kantoi 612, pystyin vetämään täysillä toisen hypyn ja sain tulokseksi 631. Keihäässä puuskittainen vastatuuli (5-6 m/s) hankaloitti tekemistä, ja virkiäläinen sai seuransa keihäällä aikaan vain yhden oman tasonsa mukaisen heiton (50,20).  -Ekalla heitolla tuki piti, mutta muilla repäisyillä oli tekniikan kanssa ongelmia.

Kalliolla oli hulppea tunne lähteä hyppäämään seivästä, kun hänellä oli käytössään seitsemän lajivalmentajansa (Mikko Latvala)  seivästä. Juho ylitti ensimmäisellään 290, 310, 320, 330, 350, 360 ja 380, mutta 370 ylittyi vasta kolmannella yrityksellä ja 390 oli liikaa. -Kun juoksu alkoi kulkea, 380 meni ensimmäisellä. 390 oli myös lähellä ylittyä eka hypyllä, mutta telineiden väärän etäisyyden vuoksi rima putosi.                                           

Kallio kertoi lähteneensä päätöslajina olleelle 1000 metrille sillä mielellä, että tarpeen tulleen hän pistää kaikki peliin. Sitä hänen ei tarvinnut tehdä, kun mestaruus tuli ylivoimaisesti. -Ottelu on mun juttu, vaikka kilpailen henkilökohtaisissa lajeissakin. Viimevuotista otteluennätystään (3028) yli 800 pistettä parantanut Lapuan yläkoulun ysiluokkalainen kääntää pikku hiljaa katsettaan ensi kauden monipuoliseen harjoitteluun ja M17-sarjan 10-otteluun, missä tavoitteeksi voi pistää PM-moniottelut Seinäjoella.

Ennätykset ropisivat

Virkiän nuorista myös Valtteri Louko, Anniina Kivimäki ja NellaTuuri heittäytyivät mukaan moniottelujen kiehtovaan maailmaan ja veivät M17-sarjan 10-ottelun ja N22-sarjan 7-ottelun läpi omin ennätyspistein 5355 sekä 2914 ja 2785, joilla irtosi seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs sija.
-Kun maaliin pääsin, niin hyvältä tuntui, vaikka paljon löytyy parannettavaa, summasi Louko.
Hän kirjasi 100 metrillä omaksi ennätykseksi 11,17 ja kertoi onnistuneensa myös pituudessa ja 400 metrillä. Korkeus ja keihäs verottivat pisteitä, eikä hän ollut tyytyväinen kuulaankaan.
-Hauskaa oli, vaikken ehtinyt juurikaan käydä lajeja läpi ennakkoon, selvitti kilpakävelijä Kivimäki.
-Tykkäsin otella, muttei pelkistä tuloksista paljon iloa ollut, juttusi Tuuri. Santeri Yliselä joutui jättämään 10-ottelun kesken eka päivän jälkeen, kun selkä ärtyi pituudessa eikä teippauskaan auttanut jatkamaan ottelua toisena päivänä.


Inka-Maria Ylitalo piti Virkiän värit hyvin esillä Kauhavalla ja sijoittui hienosti neljänneksi T15-sarjan 5-ottelussa ennätyspistein 2415.Hän laittoi kaikki aiemmassa ottelusarjassa tekemänsä ennätykset uusiksi, kun 80 m aidat meni 11,94, pituus 525, keihäs 26,00, korkeus 149 ja 800 m 2.36.30.

Jarkko Finni muisti tuloksensa

Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden nuorten huoltajana toiminut seuran valmennuspäällikkö, Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni paukautti Lapuan Kalevan Kisoissa 24 vuotta sitten tekemänsä 10-ottelun pisteet 7764 ulos kuin apteekin hyllyltä. -En halua kovin paljon niitä pisteitä muistella, kun hävisin kullan 10 pisteellä. Nuorten 10-ottelun EM- ja MM-hopeaa urallaan saavuttanut Kauhavan Wisan kasvatti arveli SM-moniottelujen aikaisen ajankohdan verottaneen hieman osanottajamäärää. -Toimin huoltajana vain Lapualla, sillä seuralla on toinen huoltaja Kauhavalla. 7862 pistettä ennätyksekseen otellut Finni muisti hyvin, että Virkiä oli järjestänyt vuonna 1992 nuorten joukkuemoniottelujen SM-kilpailut.
-SUL lopetti joukkuemoniottelut 17-22 -vuotiaiden sarjoissa 2000-luvun alussa. Yritin perustella niiden jatkamista ollessani silloin liiton palveluksessa, muttei se auttanut mitään.
 

Finni oli erittäin tyytyväinen otteluiden järjestelyihin ja kehui urheilijoiden olleen keskiössä, minkä kruunasi monet henkilökohtaiset ennätykset.

Ennakkosuosikit pitivät pintansa

Porvoon Amanda Liljendal ja Kotkan Janette Hanski hallitsivat odotetusti N22- ja N19-sarjan 7-otteluita lähes näytöstyyliin ja merkkauttivat omiksi ennätyspisteikseen 5355 ja 5319 urheilijaystävällisissä SM-moniotteluissa Keskuskentällä. -Päätöslajissa oli kaikki pelissä, sillä halusin parantaa omaa ennätystäni, tuumi Hanski 800 metrin juoksun jälkeen. Kalevan Kisoissa viidenneksi sijoittunut Hanski otteli jo viidennen kerran tällä kaudella, muttei hän tunnustanut aikaisempien otteluiden enää pahemmin painaneen kintereissä.
-Keväällä on ollut sen verran vaivoja, että nyt on vasta alkanut kulkea, juttusi puolestaan Liljendal.
Kalevan Kisoissa kuudennen sijan napannut Liljendal totesi jäävänsä kauden tavoitteestaan, mikä oli niinkin kova kuin 5500 pistettä.


M17-sarjan ottelussa avauspäivän jälkeen toisena ollut Ähtärin Ville Toivonen otti toisena päivänä oman paikkansa kärjessä tehdessään niin hurjaa jälkeä aidoissa, kiekossa ja seipäässä, että hän merkkautti omaa ennätystään hipovat yhteispisteet 7037.
-Pisteet ovat ihan ok, kun minulla on ollut vähän vaivoja.
Alkukesän PM-otteluissa Uppsalassa toiseksi sijoittunut Toivonen kertoi ottelun olevan hänen päälajinsa, koska se antaa niin paljon.
 

Otteluiden ainoasta yllätyksestä vastasi Vantaan Jenna Vakkilainen, kun hän nousi neljän lajin oman ennätyksensä turvin voittoon T14-sarjan 5-ottelussa pistein 2650.
-800 metrin ennätyskin oli lähellä parantua, iloitsi kuuman erän voittanut Vakkilainen.
Hän osasi ottaa ilon irti myös joukkuemestaruudesta, mikä irtosi häntä halaamaan tulleen Vilja Riihimäen kanssa.

- Jorma Taini

 

Mestari Juho Kallio, vasemmalla toiseksi sijoittunut Otto Hiivola ja Oikealla kolmanneksi tullut Joonas Lapinkero. Kuva: Pekka Takamaa 

Valtteri Louko selvitti M17 kymmenottelun kunnialla. Kuva: Julia Kallio 

Nella Tuuri (kuvassa) ja Anniina Kivimäki ottelivat N22 seitsenottelun. Kuva: Pekka Takamaa

 

Inka-Maria Ylitalo nappasi kauden kolmannen SM-pistesijansa. Ennätyspisteet jäivät vain 42 pistettä pronssista. Kuva: Julia Kallio (Heinäkuu 2019)

Kaikki Lapuan SM-moniottelujen tulokset näet TÄSTÄ

Kaikki Kauhavan SM-moniottelujen tulokset näet TÄSTÄ

Takaisin listaukseen